Geslaagde omslagtest en presentatie sportvoeding voor hardlopers

De omslagtest

Op vrijdag 16 mei 2025 hebben 12 lopers, begeleid door twee fietsers op de Baan de omslagtest gedaan. Na een korte uitleg en aansluitend warming up, begeleid door Linda van Galen (loopgroep trainer).

Het begint met 6 minuten inlopen bij 7 km per uur, waarna de snelheid per 2 minuten telkens met 1 km/u wordt verhoogd. In het begin lijkt het een makkie, maar nader je de voor jou maximale hartslag dan zit je in de anaerobe zone en begint het lichaam te protesteren. “Kom op, Hou vol” en andere aanmoedigingen werken dan niet meer en op een gegeven moment kan je het tempo niet meer volgen en moet je uitstappen. Dan bepaal je je maximum hartslag. Goed gewerkt door iedereen en de laatste hielden het zelfs vol bij 19 km/uur.

Na de test was er voor iedereen uitleg van Linda hoe je het omslagpunt kan gebruiken bij de trainingen. Zie ook de foto’s van het evenement.

De maximum hartslag is zeer persoonlijk en leeftijdsafhankelijk en varieerde tussen de lopers van ca 170 tot 190. Trek van deze hartslag 3 t/m 6 slagen af (afhankelijk van jou maximale snelheid en je hebt het omslagpunt. Het omslagpunt is het punt waarbij je snel gaat verzuren, je loopt dan volledig anaeroob. Op basis van je omslagpunt kan je de verschillende trainingszones bepalen, zodat je gericht kan trainen.

Van D0: (100% vetverbranding), via D1, naar D2 (50% vet; 50% suiker) en via D3 naar D4 (100% suikerverbranding). Zie voor details http://www.scienceintraining.com/hoe-bereken-je-de-trainingszones-aan-de-hand-van-hartslag/.

Er is tevens een trainingsmethode “sportrusten” waarbij je volledig op een hartslagschema traint en voor een marathon slechts maximaal 14 km hoeft te trainen, als je maar strak het sportrusten schema volgt.

Meer weten? Zoek dan op internet naar artikelen over sportrusten, vraag Maarten Fornerod van onze vereniging, kijk op de website www.stansvanderpoel.nl of lees een van de boeken van Stans van der Poel of Koen de Jong zoals “De hardlooprevolutie”.

Sportvoeding voor Hardlopers

Aansluitend volgt een voorlichting over sportvoeding voor hardlopers door Sport diëtiste en oud topatlete van KAV Holland Gunilla Boomsma. Gunilla gaf inzicht over een goede gevarieerde basis voeding. Wat te doen tijdens een training en herstel na een training. Daarnaast kwamen ook wedstrijden aan bod, met name wat is de beste voorbereiding en tijdens het lopen van een halve marathon of marathon. Er zijn goede producten te koop, maar voor veel producten is de marketing doorgeschoten, dit bijvoorbeeld voor het toverwoord Proteïne.

Geplaatst op
mei 19, 2025
Auteur
Arjan Vink
Categorieën
Volgend bericht
Vorig bericht

Annuleren